Siirry sisältöön

Sisäilmahyvinvointia voidaan rakentaa ilman suuria kertainvestointeja

Suomessa käytetään merkittävä osa budjetista rakentamisen investointeihin – osittain uudisrakentamiseen ja osittain vanhojen rakennusten peruskorjaamiseen. Tähän päälle syntyy vuosittain ns. ylimääräisiä kustannuksia, jotka syntyvät äkillisistä tarpeista, kun esimerkiksi sisäilmahaasteita tulee ilmi ja olemassa olevat rakennukset osoittautuvat käyttökelvottomiksi. Silloin kunnissa ja kaupungeissa kaivataan nopeita ja väliaikaisia ratkaisuja, budjeteista huolimatta.

Väliaikainen ei tarkoita suinkaan vähäpätöistä – väliaikaisissa tiloissa voidaan viettää useita vuosia, joten tilojen tulee olla toimivia käyttäjille.

Helpotusta kuntien ylimääräisiin ja yhtäkkisiin kustannuksiin tuo esimerkiksi tilapäisten rakennusten leasing-malli. Leasing tarkoittaa käyttöomaisuuden pitkäaikaista vuokrausta ja on tuttua autojen ja erilaisten laitteiden kohdalla. Vuokrauksen avulla säästytään siis suurilta kertainvestoinneilta, eikä väliaikaisten tilojen hankinta syö vuosibudjettia.

Me Fixcelillä uskomme, että sisäilmahyvinvoinnin ei tarvitse olla kallista. Fixcelin kiinteistöleasing-mallissa rakennus myydään ensin rahoittajalle, kuten esimerkiksi pankille. Rahoitusyhtiö on siis rakennuksen omistaja.

Tämän jälkeen rakennus vuokrataan asiakkaalle ja asiakas maksaa vain sen käytöstä. Vuokra-ajan jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus lunastaa rakennus itselleen, tai me lunastamme rakennuksen takaisin – siirrämme ja kunnostamme moduulit, ja kierrätämme ne seuraaviin kohteisiin. Fixcelin rakennusten tilaelementit on suunniteltu siirrettäviksi ja kierrätettäviksi. Niiden elinkaari on vähintään 30 vuotta. Vuokramallimme ansiosta rakennuksemme ovat siis osa kiertotaloutta ja kestävää kehitystä.

Halutessaan tai tarpeen vaatiessa asiakas voi myös jatkaa rakennuksen vuokrasopimuskautta. Leasingin ansiosta asiakkaan ei myöskään tarvitse huolehtia kiinteistön huoltoon tai ylläpitoon liittyvistä tehtävistä, vaan me hoidamme sen puolen. Asiakkaan näkökulmasta kiinteistöleasing on siis joustava ratkaisu.

Leasing-vuokraus antaa kunnille mahdollisuuden rahoittaa kiinteistöhankkeita eri tavalla kuin perinteiset rahoitusratkaisut. Pitkäaikainen vuokrauksen ansiosta Suomessa voidaan ottaa suunta kohti sisäilmahyvinvointia.

Anders Gylling
Toimitusjohtaja