Siirry sisältöön

Sophie Mannerheimin erityiskoulu

  • Pinta-ala: 3454 m2, esteettömät tilat kolmessa kerroksessa

  • Toimitusaika: 5 kk (01–05/2019)

  • Arkkitehtuuri sovitettu suojeltuun ympäristöön

Sophie Mannerheimin erityiskoulun väistötilat valmistuivat suojelulle Kivelän sairaala-alueelle toukokuussa 2019. Monessa toimipisteessä opetusta tarjoavan erityiskoulun vanhat pääkoulutilat todettiin opetuskäyttöön epäsopiviksi. Koulu tarvitsi uudet tilat, jotka sijaisisivat turvallisen yhteyden päässä Meilahden sairaala-alueesta ja tarjoaisivat mahdollisuuden ulkoiluun, sekä koulun yhteisille kokoontumisille.

Väistökoulu päätettiin toteuttaa Fixcel Groupin modulaarisena ja muuntojoustavana rakennuksena. Fixcelin patentoituihin teräskennoihin perustuva rakennustekniikka tarjoaa mahdollisuuden muokata rakennusta tilatarpeen mukaisesti moduuleita lisäämällä tai poistamalla. Teräsrunkoinen rakennus on myös erittäin sisäilmaturvallinen, sillä teräs ei tarjoa kasvualustaa homeelle tai mikrobistolle.

Erityiskoulun käyttöön räätälöity rakennus

Sophie Mannerheimin erityiskoulu tarjoaa opetusta lapsille, joilla on erilaisia, esimerkiksi psyykkisiä tai neurologisia koulunkäyntiin liittyviä ongelmia. Lasten erityistarpeet haluttiin huomioida koulurakennuksen suunnittelussa ja käyttäjiä osallistettiin suunnitteluprosessiin säännöllisissä käyttäjäpalavereissa.

Rakennusratkaisuissa erityiskoulun vaatimukset huomioitiin muun muassa tavallista paremmassa äänieristyksessä ja -vaimennuksessa, sekä liikkumisen helppoutta mahdollistavissa, väljissä tiloissa.

Terveellinen ja puhdas sisäilma varmistettiin teräskennorakenteen lisäksi käyttämällä Fixcelin standardoimia rakennus- ja sisustusmateriaaleja. Kaikki standardoidut materiaalit on testattu yksin ja yhdessä mahdollisten sisäilmavaikutusten selvittämiseksi.

Viiden kuukauden rakennusajan päätteeksi valmistunut väistötila on kolmikerroksinen, keskikäytävällinen rakennus. Kolmella sisäänkäynnillä varustettu koulurakennus sisältää yleisiä opetustiloja ja ainekohtaisia opetustiloja, kuten käsityöluokat, kotitalousluokan, musiikkiluokan ja fysiikan ja kemian luokat. Näiden lisäksi rakennuksesta löytyy ruokasali, kirjasto ja 300 neliöinen liikuntasalin. Opetus on tarkoitus järjestää uudessa koulurakennuksessa ainakin 5–10 vuoden ajan ja siellä toimivat luokat ensimmäisestä yhdeksänteen.

”Onko tämä tosiaan meille?”

Sophie Mannerheimin erityiskoulu on toiminut uusissa tiloissaan nyt yli vuoden ja kokemukset rakennuksesta ovat olleet myönteisiä.

– Päällimmäiset toiveemme olivat puhdas sisäilma ja erityislapsille soveltuvat sisätilat. Meillä ei aiemmin ole ollut liikunta- tai juhlasalia eikä sisäpihaa, joten myös ne olivat meille tärkeitä. Erityisen tuen oppilaiden tarpeet otettiin myös hyvin huomioon, täällä on tilaa ja tilat ovat hyvin muokattavissa vaihtuvien tarpeidemme mukaan, koulun rehtori Marja-Liisa Autio kertoo.

Oppilaat ovat ottaneet uuden koulurakennuksen ilolla vastaan.

– Kun “mukulamme” pääsivät ensimmäistä kertaa sisään rakennukseen, he hämmästelivät, että onko tämä todella heille tehty. Se oli todella liikuttava hetki, sillä he olivat jo tottuneet jos minkälaisiin tiloihin. He huomasivat myös heti, että täällä on todella raikas ilma, Autio hymyilee.

Autio pitää Fixcel Groupia erinomaisena valintana uuden koulurakennuksen toimittajaksi ja suunnittelijaksi.

– Saimme rakennuksen todella nopeasti. Maaliskuussa 2019 tänne tontille tuli ensimmäinen traktori ja jo 13. toukokuuta pääsimme muuttamaan. Tontilta piti ensiksi purkaa vanha rakennus, joten nopeamminkin se olisi voinut valmistua. Tämä on ollut meidän tarpeisiimme toimiva, täällä on valtavat ikkunat, joissa on hyvä äänieristys ja talosta löytyy upeaa valoisuutta, Autio summaa.

 

Tutustu kohteeseen