Rakennuksia energiatehokkuuden ehdoilla
Miten varmistetaan, että rakennusten hukkaneliöt pidetään minimissä ja energiakustannukset kurissa? Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa ottaa huomioon tarpeet ja käyttötarkoitus sekä pyrkiä pienillä teoilla säästämään energiaa, ettei lämmityskustannukset riistäydy käsistä.
Rakennuksemme alittavat merkittävästi parhaan energialuokka A:n asettamat vaatimukset, eikä pidä unohtaa, että energiatehokkuuteen vaikuttaa myös hukkaneliöt. Moduulirakentaminen onkin optimaalinen vaihtoehto, kun rakennussuunnittelussa halutaan ottaa huomioon tilojen maksimaalinen hyötykäyttö ja hukkaneliöiden minimoiminen. FIXCEL®️-teräskennosta valmistetut moduulimme ovat rakenteeltaan erittäin tiiviitä, jonka ansiosta rakennusten lämmittämiseen kuluu normaalia vähemmän energiaa.
Myös turvalliseen ja hyvään sisäympäristöön kannattaa satsata. Se on paljon muutakin kuin pelkkää sisäilmaa. Suuret ikkunat antavat paljon luonnonvaloa ja ovat oikein valittuna hyvin energiatehokkaita. Rakennuksissamme hajautetulla ilmanvaihtojärjestelmällä voidaan anturidataan perustuen säätää ilmanvaihdon tehoa tilakohtaisesti, mikä säästää energiaa ja takaa raikkaan huoneilman joka tilanteessa. Sote-rakentamisessa hajautettu järjestelmä takaa myös sen, ettei esimerkiksi pandemiatilanteessa infektioiden aiheuttajat leviä koko rakennukseen.
Lämmönjakelun pitää puolestaan olla sellainen, että se tukee myös tulevaisuuden lämmitysmuotoja. Fixcelin käyttämä vesikiertoinen lattialämmitys on varmatoiminen, edullinen ja tuo käyttömukavuutta.
Sisälämpötilat astetta-alemmas
Tarpeettoman korkea huonelämpötila tai turhaan päällä olevat laitteet sekä valaistus ovat kaikki energiasyöppöjä, jotka suurentavat tarpeettomasti laskua niin ympäristölle kuin lompakollekin.
Esimerkiksi koulujen sähkönkäytöstä valaistuksen osuus on 45–55 prosenttia. Miettikää yhdessä oppilaiden kanssa, miten tähän voi vaikuttaa omalla käyttäytymisellä, mikäli koulussa ei ole liiketunnistimella toimivaa valaistusta. Energia-asioihin perehtyminen on mielekästä ja hauskaa, kun energiankulutuksen seurantaan ja konkreettisiin säästötoimenpiteisiin panostetaan yhdessä.
Tämän lisäksi, jo yhden asteen lämpötilan lasku merkitsee viisi prosenttia pienempää energiankulutusta. Päiväkotilapset ja oppilaat tarkenevat oikein hyvin noin 21 asteessa, mutta toki esimerkiksi hoivakodissa vanhuksille voidaan tarvita tätä korkeampi sisälämpötila.
Onko teidän koulussa, päiväkodissa taikka hoivakodissa jo ryhdytty energiansäästötalkoisiin?