Siirry sisältöön

Muna vai kana?

Sisäilman laatu vaikuttaa tutkitusti työtehoon työpaikoilla sekä koululaisten oppimenestykseen, kuten myös aiemmin on todettu, kun aihetta on sivuttu. Huono sisäilma alentaa viihtyvyyttä ja päätöksentekokykyä, heikentää keskittymiskykyä sekä lisää poissaoloja. Huonosta sisäilmasta johtuvat oireet, kuten väsymys ja päänsärky taas lisäävät yleistä levottomuutta, mikä puolestaan edelleen vaikeuttaa työntekoa ja opiskelua. Noin, noidankehä on valmis.

Tutkimuksien mukaan myös ympäristö – tila – jossa teemme töitä tai opiskelemme, on suuressa roolissa, kun tarkastellaan työhön ja oppimiseen vaikuttavia tekijöitä. Pelkästään esimerkiksi puutteellisesta akustiikasta ja äänieristyksestä johtuva melu vaikuttaa hyvinvointiin, tuottavuuteen sekä tuloksiin luokkahuoneissa ja konttoreissa. Sairaaloissa hyvin suunnitellut ja tarkoituksenmukaiset tilat helpottavat ja tehostavat henkilökunnan työtä sekä edistävät hoitotuloksia.

Kaikki me tiedämme kokemuksesta, että itsestä saa paremmin irti, kun puitteet ovat kunnossa. On paljon mielekkäämpää oppia, tehdä töitä tai urheilla ja harrastaa, kun välineet ja olosuhteet ovat siihen sopivat – esimerkiksi intohimoisenkin purjehtijan matka jää lyhyeksi, jos meri on jäässä ja veneen pohjassa on reikä.

Mutta kumpi siis tulee ensin, puhdas sisäilma vai toimivat tilat?

Mieti asiaa omalta kohdaltasi. Työ- tai opiskelupaikkasi on viihtyisä, kaikki pelit ja pensselit ovat kunnossa – mutta huonosta sisäilmasta johtuva jatkuva päänsärky ohimolla häiritsee keskittymistä. Tai vaihtoehtoisesti olet terve ja tunnet olosi aikaansaavaksi, mutta neuvotteluhuoneesta kuuluva naurunremahdus ja kollegan puhelinkeskustelu vieressä keskeyttää työsi jatkuvasti. Kumman vaihtoehdon sinä mieluummin valitsisit?

Fixcel HealthySpace -rakennuksemme suunnitellaan aina puhtaan sisäilman ehdoilla, käyttötarkoitukseensa sopiviksi. Meillä Fixcelillä sisäilmahyvinvointi ei siis ole kompromissi, se ei ole joko tai. Se on kokonaisuus, joka tukee oppimista ja työntekoa.

 

Jussi Paavoseppä
Vastuullinen johtaja