Siirry sisältöön

Kuntapäättäjä, nyt on oikea aika käynnistää rakennushankkeita

Poikkeuksellinen koronavuosi on ajanut julkisen rakentamisen horrostilaan. Rakentamisen tarpeita riittää, mutta kuntien talouden supistuessa suunnitelmia on siirretty pöytälaatikkoon ja hankkeita lykätty parempien aikojen toivossa.

Reaktio on täysin ymmärrettävä. Tulevaisuuden ollessa epävarma, voi tuntua helpommalta vain painaa pause-nappia ja jäädä odottamaan tilanteen selkeytymistä. Pause-tilanteeseen jämähtäminen ei kuitenkaan ole kestävä ratkaisu, vaan saattaa ajaa kunnat vielä suurempien haasteiden eteen.

Minä kannustan painamaan rohkeasti play-nappia ja käynnistämään hyllytettyjä rakennushankkeita. Kerron alla viisi syytä, miksi juuri nyt on oikea hetki rakentaa.

Tilojen käyttäjät eivät voi odottaa

Jokaisen keskeytetyn rakennushankkeen taustalta löytyy joukko ihmisiä, joiden arkipäivään ja elämään lykkäyspäätös vaikuttaa. He saattavat olla esimerkiksi lapsia liian pienissä koulutiloissa tai sairaanhoitajia sisäilmaongelmaisissa sairaalarakennuksissa. Kuinka pitkään heidän voidaan vaatia odottamaan, ennen kuin heidän tilatarpeisiinsa tartutaan? Purkukuntoisten tai laajoja remontteja vaativien tilojen käytön jatkaminen saattaa pitkän päälle johtaa lisääntyviin sairauspoissaoloihin ja terveysongelmiin.

Rakentaminen tuo työtä Suomeen

Rakennusala on suuri työllistäjä ja jos tämä aika jotain kaipaa, niin työpaikkoja. Asuntorakentamisen hiipuessa koronapandemian takia, on julkisella rakentamisella mahdollisuus elvyttää toimialaa. Keskikokoisen koulun tai sairaalan rakennushanke työllistävät urakoitsijan lisäksi satoja henkilöitä alueella toimivissa alihankkijayrityksissä moniksi kuukausiksi, jopa vuosiksi.

Rakennuksen leasing ei tyhjennä kunnan kassaa

Fixcelin tavoin monet yritykset tarjoavat mahdollisuuden vuokrata tai leasata kokonaisia rakennuksia. Rakennushanke ei siis tyhjennä kunnan kassaa, sillä arvokasta hanketta ei tarvitse maksaa kerralla. Leasing- ja vuokramalleissa kustannus jakautuu koko rakennuksen käyttöiälle, joka saattaa tilanteesta riippuen olla muutamista vuosista jopa viiteenkymmeneen vuoteen, tai enemmän. On myös hyvä huomata, että rakennushankkeiden kustannuksista merkittävä osa palautuu yhteiskunnan käyttöön erilaisten verojen ja maksujen muodossa.

Mukautuva rakennus muuttuviin tarpeisiin

Tulevaisuuden tilatarpeiden ollessa epävarmoja, tarjoaa mukautuva rakentaminen riskittömän ratkaisun suunnitteluhaasteisiin. Rakennuksen ollessa mukautuva, voidaan siihen lisätä tai poistaa tiloja käyttötarpeen muuttuessa. Palveluverkkoa suunniteltaessa ei siis tarvitse arvailla mikä tilanne kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä on, vaan rakennettavat tilat voidaan mitoittaa vastaamaan tämän hetken tarpeisiin.

Rakenna ennen ruuhkahuippua

Uusien hankkeiden ollessa jäissä rakennuskantamme jatkaa rapistumistaan, muuttovirrat jatkavat liikettään ja tilavaatimukset jatkavat kehittymistään. Rakennuspäätöstä odottavien kohteiden määrä lisääntyy ja rakennuspaine kasvaa. Kun rakentaminen taas käynnistyy, tulee rakennusalalla olemaan kädet täynnä töitä, jotta kaikki hankkeet saadaan toteutettu. Tämä voi aiheuttaa pullonkauloja aikatauluihin ja lisätä tarvetta ostaa työvoimaa esimerkiksi ulkomailta.

 

Näiden ja lukuisin muiden syiden takia nyt todella on oikea aika rakentaa. Play-nappia painamalla luodaan parempaa ja toimivampaa huomista niin rakennusten käyttäjille, kunnalle, rakennusalan työntekijöille kuin koko Suomellekin.

Anders Gylling