Siirry sisältöön

Koululaiset lakkoon sisäilmahyvinvoinnin puolesta

Fixcel haastaa Suomen koulut toukokuussa päivän mittaiseen tukilakkoon, jonka tarkoituksena on ilmaista mieltä sisäilmaongelmien aiheuttamien vaivojen ehkäisyn ja terveiden väistötilojen rakentamisen puolesta. Tukilakko toteutetaan tiistaina 28.5.2019 ulkoilupäivänä, jonka aikana kukin luokka voi pelata ja leikkiä puhtaassa ulkoilmassa. ”Olemme keskustelleet useiden vanhempien sekä joidenkin opettajien kanssa. He olisivat valmiit positiiviseen mielenilmaukseen. Opettajat ja oppilaathan hengittävät samaa sisäilmaa. Perheiden ja koulujen tarve terveelle sisäilmalle on yhteinen”, Fixcelin Jussi Paavoseppä sanoo.

Arviolta noin tuhannessa suomalaisessa koulussa esiintyy sisäilmaston ongelmista aiheutuvia terveydellisiä ongelmia. Vaarallisen sisäilman vuoksi tuhansia oppilaita ja opettajia työskentelee väistötiloissa, joista monissa niistäkin esiintyy sisäilmaongelmia.

Monesti taustalla on useita samanaikaisesti esiintyviä tai tapahtuvia asioita, kuten materiaalien yhteisvaikutus. On yksilöllistä, miten ihmiset reagoivat sisäilman epäpuhtauksiin. Sisäilmaongelmia ei pitäisi kuitenkaan koskaan vähätellä, vaan syy oireisiin on aina selvitettävä.

Terveen sisäilman siirrettäviä rakennuksia rakentava Fixcel Group on käynnistänyt liikkeen, jolla sisäilmasto-ongelmat nostetaan suomalaisessa päätöksenteossa riittävän korkealle, jotta asioihin saadaan muutos.

”Haluamme tähän tärkeään asiaan mukaan jokaisen kynnelle kykenevän aikuisen, järjestön, virkamiehen ja poliitikon, erityisesti kuntapäättäjät. Jokainen asiaa ajava henkilö ja taho vie osaltaan sisäilmahyvinvointia parempaan suuntaan. Ensitöiksemme haastamme kansanedustajaehdokkaat ja kaikki muutkin vastaamaan sisäilmahyvinvointia koskeviin koekysymyksiin netissä”, Fixcelin johtaja Jussi Paavoseppä sanoo.

Koulut voivat näyttää tukensa luomalla oman paikallisen Tukilakko sisäilmahyvinvoinnin puolesta -tapahtuman Facebookissa. Tarkemmat ohjeet Sisäilmahyvinvointi Facebook-sivulla.

Parempaa sisäilmaa uusilla ratkaisuilla

Fixcel tarjoaa myös ratkaisua ongelmien korjaamiseksi. Fixcel on suomalainen innovaatioyritys, jonka ratkaisuilla sisäilmaongelmat ovat tehokkaasti ratkaistavissa. Yritys rakentaa pysyväismääräykset täyttäviä siirrettäviä rakennuksia, joissa sekä kosteus että kemikaalikuorma ovat hallinnassa rakennuksen koko elinkaaren.

”Haluamme muuttaa sisäilmaan liittyvän pahoinvoinnin sisäilmahyvinvoinniksi. Suomessa on puhdas ulkoilma ja olemme monella mittarilla myös hyvinvointivaltio. Paremman tulevaisuuden varmistamiseksi meidän pitäisi julistautua siis sisäilmahyvinvointivaltioksi”, Jussi Paavoseppä ehdottaa.

Fixcel-rakennus kootaan siirrettävistä tilaelementeistä, joiden runkorakenne on erittäin epäotollinen bakteereille ja mikrobeille. Rakentamisessa käytetyt materiaalit ovat päästörajoiltaan huomattavasti M1-vaatimuksia tiukempia. Tämän lisäksi käytössä olevien rakennusmateriaalien yhteiskemikaalikuorma on tutkittu.

”Sisäilmaan ei pääse rakenteista mitään, mitä me emme tietäisi. Sädesienet ja muu homekasvusto ei kasva, kun ei ole, missä kasvaa. Teemme yhteistyötä VTT:n ja THL:n kanssa. Olemme yhdessä kumppaneidemme kanssa kehittäneet muun muassa liimoista ja maaleista sellaisia, että ne kokonaisuutena edistävät laadukasta sisäilmastoa ja sisäilmahyvinvointia”, Paavoseppä sanoo.

Fixcelin modulaarinen ja mobiili ratkaisu helpottaa kuntien ja muiden julkisen tahon investointipäätöksiä, sillä tilat tuotetaan koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden käyttöön leasingmallilla.

”Lisäksi valtteinamme on lyhyt toimitusaika. Päätöksestä luovutukseen rakennus valmistuu parhaimmillaan jopa kolmessa kuukaudessa. Vuokra-ajan jälkeen rakennus myös puretaan nopeasti ja kierrätetään seuraavaan kohteeseen”, Jussi Paavoseppä toteaa.

Tutustu sisäilmahyvinvointiin ja tule mukaan kampanjaan: www.sisäilmahyvinvointi.fi