Siirry sisältöön

Fixcelin tarina

Fixcelin teräksiset juuret juontavat vuoteen 2006, lähes viidentoista vuoden taakse. Tarina käynnistyy laivanrakennusyhtiö Shippaxissa, jossa yritettiin löytää keinoja siihen, kuinka laivojen kokonaiset hyttiosastot voitaisiin valmiista moduuleista. Onnistuessaan tämä lisäisi tehdasvalmistusastetta ja tehostaisi rakennusprosesseja. Modulaarinen toteutustapa myös keventäisi laivan rakenteiden massaa ja mahdollistaisi painavamman lastin kuljettamisen.

Shippaxin toimitusjohtaja pohti ongelmaa pitkään. Tarina kertoo, että lopulta ratkaisu valkeni hänelle eräänä yönä, kun hän näki unta teräksisestä kennorakenteesta.

Kennokokeiluita alettiin työstämään heti. Ensimmäisiä kennoja koottiin ja saumattiin käsin. Kennot ideoinut toimitusjohtaja oli tiiviisti mukana hankkeessa ja mursi jopa sormensa kennoja rakentaessa. Viimein Fixcel-kenno löysi lopullisen muotonsa, kun kennojen valmistamiseen tarkoitettu tuotantolinja otettiin käyttöön.

Shippax teräskenno
Ensimmäisiä teräskennoja koottiin murtuneesta sormesta huolimatta

 

Teräskenno soveltui modulaariseen rakentamiseen

Teräskennojen havaittiin nopeasti soveltuvan monenlaiseen rakentamiseen. Shippaxista eriytetty, maalle rakentamiseen keskittynyt Neapo testaili niitä esimerkiksi jälkiasennettavien hissi- ja porrastornien, omakoti- ja kerrostalojen sekä toimistojen rakentamiseen. Rakennettiinpa Fixcel-kennoista myös toimitusjohtajan uusi sauna.

Teräskennomoduulien eduiksi havaittiin keveyden lisäksi jäykkyys, joka soveltui erityisen hyvin maalle rakennettaviin kohteisiin. Neapo ei kuitenkaan hankalassa markkinatilanteessa löytänyt markkinarakoa moduulirakennuksilleen ja yritys ajautui konkurssiin vuonna 2013.

Fixcel-kennojen patentti jäi ilman omistajaa, kunnes yksityinen yrittäjä osti sen ja perusti Fixcel Group Oy:n vuoden 2014 lopussa.

Fixcel hissitorni
Fixcel-kennoista rakennettiin alkuvaiheessa mm. jälkiasennettavia hissi- ja porrastorneja

 

Fokuksena puhtaan sisäilman rakennukset

Uuden Fixcel Groupin ottaessa ensiaskeliaan, puitiin julkisessa keskustelussa kosteusvaurioisten koulujen ja sairaaloiden tilannetta. Epäpuhtaasta sisäilmasta aiheutuvat terveysongelmat lisääntyivät ja korvaavien rakennusten valmistumista jouduttiin odottamaan jopa vuosia.

Fixcelin perustaja seurasi tilannetta huolestuneena, sillä hänellä oli myös henkilökohtaista kokemusta sisäilmaongelmista, joihin ei tuntunut löytyvän ratkaisuja. Hän uskoi voivansa auttaa. Fixcel-kennoista voisi rakentaa julkiselle puolelle terveellisiä, homeettomia ja kemikaalittomia rakennuksia joko väistötiloiksi, tai pysyviksi rakennuksiksi. Ja mikä parasta, rakennukset voitaisiin rakentaa nopeasti, jopa muutamassa kuukaudessa – laadusta tinkimättä.

Ensimmäinen Fixcel-rakennus nousi lopulta Helsinkiin vuonna 2018. Kyseessä oli Helsingin yliopistollisen sairaalan päihdepsykiatrian osaston käyttöön rakennettu, 800-neliöinen rakennus. Tämän jälkeen uusia kohteita on rakennettu lukuisia aina Helsingistä Seinäjoelle saakka.

Modulaarinen rakennus
Ensimmäinen Fixcel-rakennus oli vuonna 2018 valmistunut Helsingin yliopistollisen sairaalan päihdepsykiatrinen osasto

 

Uuden johdon myötä strategia kirkastuu

Vuotta myöhemmin Fixcel Group toivotti tervetulleeksi uuden toimitusjohtajan, jonka johdolla yritys on laajentanut fokustaan puhtaan sisäilman lisäksi muuntojoustavuuteen. Nopean kehityksen aikakautena muuntojoustava rakentaminen tarjoaa parhaan mahdollisuuden reagoida käyttö- ja kapasiteettitarpeiden muutoksiin. Fixcelin rakennustekniikalla toteutettuja tiloja on mahdollista kasvattaa, supistaa, muuntaa ja jopa siirtää palveluverkon senhetkisen tarpeen mukaan.

Monivaiheisen kehitystarinansa jälkeen Fixcel on löytänyt menestysreseptinsä. Yritys haluaa rakentaa muuntojoustavia, turvallisia, terveellisiä ja toimivia julkisia rakennuksia suomalaisten käyttöön. Fixcel haluaa myös uudistaa rakennusteollisuutta ja tarjota modulaarisella rakennustekniikallaan vaihtoehdon perinteiselle kiinteälle rakentamiselle. Vuonna 2025 Fixcel Group Oy aikoo olla merkittävin muuntojoustavien rakennusten toimittaja Suomessa ja Pohjoismaissa.