Siirry sisältöön

Fixcel Group rakensi toimivat, terveet ja kauniit tilat erityiskoulujen tarpeisiin

Solakallion ja Sophie Mannerheimin erityiskoulut toimivat Fixcel Groupin toimittamissa ja koulujen kanssa yhdessä suunnittelemissa tiloissa. Molemmat koulut nauttivat erityisesti hyvästä sisäilmasta ja nimenomaan erityiskoulujen tarpeiden mukaan muokatuista tiloista.

Kun helsinkiläisen Solakallion erityiskoulun vanha, 60-luvulla rakennettu koulurakennus todettiin purkukuntoiseksi, tuli Helsingin kaupungille ja tuolloin koulun rehtorin sijaisena toimineelle Solakallion koulun Johanna Heleniukselle kiire.

– Jouduimme todella nopealla aikataululla miettimään väistötiloja. Fixcel Group valikoitui väistötilan toimittajaksi ja pääsuunnittelijaksi tarjouskilpailun kautta ja saimme olla vahvasti mukana prosessissa. Aikaa suunnittelulle oli vain muutama kuukausi, erityisopettaja ja vararehtori Helenius muistelee.

Fixcel Group toimitti koulua varten FIXCEL®-teräskennomoduulit ja toimi pääsuunnittelijana. Valmis rakennus ei näytä Heleniuksen mukaan yhtään siltä, miltä väistötilan usein odotetaan näyttävän.

–  Kun kerroin henkilökunnalle, että siirrymme väistötiloihin, näin kauhun heidän silmissään. He pelkäsivät, että joudumme niihin perinteisiin parakkikoppeihin. Kuitenkin kun tulimme ensimmäistä kertaa rakennusvaiheessa katsomaan tätä, he ällistyivät miten hieno tästä tuli, Helenius muistelee.

Hyvä sisäilma on hyvin tärkeää erityiskoululle

Fixcel Groupin rakennusten teräksiset rakenteet ovat täysin epäorgaanisia, joten niiden pinnoilla ei kasva home kosteissakaan olosuhteissa. Hyvä sisäilma oli erittäin tärkeää myös Solakallion erityiskoululle.

– Oppilaille, joilla on aistien yli- tai aliherkkyyksiä, voi esimerkiksi ilmanvaihtokoneen äänet tai liian kylmä tai liian lämmin ilma vaikeuttaa opiskelua. Myös muutama vanhan koulumme henkilökunnasta joutui vaihtamaan työpaikkaa, koska he eivät pystyneet tekemään siellä töitä. Täällä työpäivän jälkeen monet sanovat, ettei pää särje ja on virkeämpi olo tehdä töitä.

Helenius kiittelee Fixcel Groupia siitä, että koulu sai osallistua vahvasti suunnitteluvaiheeseen ja että heitä todella kuunneltiin.

– Olen toiminut erityisopettajana autisminkirjon parissa 13 vuotta, joten minulla on pitkä kokemus siitä, mitä koululla tarvitaan. Meillä oli suuret haaveet siitä, minkälainen olisi unelmien koulu, mikä vastaisi kehitysvammaisen autisminkirjoisen oppilaan tarpeita. Otimme siis suunnittelussa suuresti muun muassa akustiikan ja valaisuolosuhteet huomioon, Helenius huomauttaa. Myös oppilaat ovat viihtyneet koulussa erittäin hyvin.

– Rakennuksen äänimaailma, lämpötila ja valo-olosuhteet saavat aikaan sen, että oppilaamme ovat paljon rauhallisempia täällä kuin vanhoissa tiloissa. Parasta koko projektissa oli se, että pääsimme nimenomaan meidän oppilaitamme varten suunniteltuihin tiloihin ja heille luotuun ympäristöön, Helenius summaa.

Haaveissa oma liikuntasali

Sophie Mannerheimin erityiskoulu koostuu nykyisin kolmesta toimipisteestä ja sen uusi päärakennus sijaitsee Kivelän sairaalan alueella. Aiemmin kuuden toimipisteen koulu etsi uusia tiloja pitkään, kunnes sopiva tontti löytyi vuonna 2018. Kilpailutuksen kautta uuden päärakennuksen rakennuttajaksi valikoitui Fixcel Group ja koulu on ollut toiminnassa uusissa tiloissa vähän yli vuoden.

– Päällimmäiset toiveemme olivat puhdas sisäilma ja erityislapsille soveltuvat sisätilat. Meillä ei aiemmin ole ollut liikunta- tai juhlasalia eikä sisäpihaa, joten myös ne olivat meille tärkeitä. Erityisen tuen oppilaiden tarpeet otettiin myös hyvin huomioon, täällä on tilaa ja tilat ovat hyvin muokattavissa vaihtuvien tarpeidemme mukaan, koulun rehtori Marja-Liisa Autio kertoo.

Myös Sophie Mannerheimin koululla havaittiin joitain ennakkoluuloja tulevan koulurakennuksen ulkomuotoa kohtaan.

– Itsellänikin oli ajatus, että sieltä tulee joku parakki. Mutta kun pääsimme katsomaan Hämeenlinnassa tämän rakentamista, olimme vaikuttuneita. Tämä oli jo siinä vaiheessa ihan huikean näköinen. Tästä tuli todella siisti ja kaunis rakennus, Autio kehaisee.

 

”Onko tämä tosiaan meille?”

Oppilaat ottivat uuden koulurakennuksen ilolla vastaan.

– Kun “mukulamme” pääsivät ensimmäistä kertaa sisään rakennukseen, he hämmästelivät, että onko tämä todella heille tehty. Se oli todella liikuttava hetki, sillä he olivat jo tottuneet jos minkälaisiin tiloihin. He huomasivat myös heti, että täällä on todella raikas ilma, Autio hymyilee.

Autio pitää Fixcel Groupia erinomaisena valintana uuden koulurakennuksen toimittajaksi ja suunnittelijaksi.

– Saimme rakennuksen todella nopeasti. Maaliskuussa 2019 tänne tontille tuli ensimmäinen traktori ja jo 13. toukokuuta pääsimme muuttamaan. Tontilta piti ensiksi purkaa vanha rakennus, joten nopeamminkin se olisi voinut valmistua. Tämä on ollut meidän tarpeisiimme toimiva, täällä on valtavat ikkunat, joissa on hyvä äänieristys ja talosta löytyy upeaa valoisuutta, Autio summaa.

 

Lue lisää Solakallion erityiskoulusta

Lue Sophie Mannerheimin erityiskoulusta