Siirry sisältöön

Erään koulun tarina osoittaa, miksi jokaisen kunnan tulisi kiinnostua muuntojoustavasta rakentamisesta

Kuntien asema palveluverkkojen suunnittelussa ei ole kadehdittava. Väestön muuttoliikkeet, ikärakenteen muuttuminen ja talokannan rapistuminen luovat haasteita palveluverkkosuunnittelulle. Samanaikaisesti taloustilanne on tiukka ja rakennusinvestoinneista pitäisi saada täysi hyöty irti.

Tämä tilanne johtaa siihen, että kunnissa yritetään suunnitella uudet tilat vastaamaan nykyisten tarpeiden lisäksi myös tuleviin tarpeisiin, jopa kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Minä väitän, että se on virhe. Laadukkaat, muuntojoustavat ja siirtokelpoiset rakennusratkaisut ovat oikea valinta, kun halutaan tehostaa palveluverkkosuunnittelua ja saavuttaa kustannussäästöjä. Havainnollistaakseni asiaa kerron teille fiktiivisen, mutta tositapahtumiin perustuvan tarinan eräästä koulusta.

Keskisuuressa kunnassa sijaitseva 240 hengen alakoulu tarvitsi uudet tilat. Vanha koulurakennus oli liian pieni, eivätkä luokat soveltuneet uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. Kunnanvaltuusto päätti, että vanha koulu korvattaisiin kokonaan uudella, pysyvällä rakennuksella.

Kolmen vuoden kuluttua hankepäätöksen tekemisestä uusi koulu oli viimein valmis. Sisäänmuuttoalueella sijaitseva koulu oli rakennettu ennakoiden nykyistä tarvetta suuremmaksi. Kaikki iloitsivat uudesta väljyydestä ja jokaiselle neliölle löytyi käyttöä. Vuosien kuluessa kukaan ei oikeastaan enää ymmärtänyt, minne 60 uutta oppilasta pitäisi saada mahtumaan.

Hätäratkaisuna ahtauteen kunta päätti tuoda koulun alueelle parakkeja, joihin kolme luokkaa siirrettiin. Ratkaisu ei kuitenkaan miellyttänyt alueen vanhempia, jotka alkoivat protestoida riittämättömiä oppimistiloja vastaan. Liian suuresta olikin tullut liian pieni.

Lopulta kunta päätti rakentaa alakoulun käyttöön uuden rakennuksen. Tällä kertaa niin suuren, että se varmasti riittäisi nykyisille ja myös tuleville oppilaille. Vanhalle koulurakennukselle pohdittiin uutta käyttöä. Terveyskeskus voisi muuttaa sinne, mutta ennen sitä pitäisi toteuttaa laaja sisätilaremontti. Kenties purkaminen olisi sittenkin parempi ratkaisu?

Kerroin alussa, että erään koulun tarina perustui tositapahtumiin. Mietit varmasti missä se on tapahtunut. Valitettavasti joudun kertomaan, että se on tapahtunut kaikkialla Suomessa vielä eilen ja todennäköisesti tänäänkin. Mutta jos otamme tarinasta opiksemme, sen ei tarvitse tapahtua enää huomenna.

Kirjoitus julkaistu Kuntamarkkinoiden blogissa.

 

Joona Iso-Lotila

Asiakkuusjohtaja