Siirry sisältöön

Alkalinen kosteus – sisäilmahyvinvoinnin arkkivihollinen?

Alkalinen kosteus on muodostunut perinteisessä rakentamisessa ongelmaksi. Alkalisuudella tarkoitetaan emäksisyyttä ja se mitataan pH-arvona. Nimenomaan betonin alkalinen kosteus eli alustan korkea pH-arvo voi aiheuttaa haasteita. Parantuneesta kosteudenhallinnasta huolimatta lattiapinnoitteisiin liittyvistä sisäilmahaitoista ei ole päästy eroon. Sisäilmaoireilua on esiintynyt uusissakin rakennuksissa.

Kohteissa, joissa muovimatot on liimattu suoraan betoniin, ovat haasteellisia, sillä kiinnitysliimojen hartsit reagoivat korkeaan alkalisuuteen, eli liimat eivät yksinkertaisesti kestä betonin alkalisuutta. Tässä prosessissa muodostuu helposti orgaanisia, haihtuvia yhdisteitä, jotka heikentävät sisäilman laatua ja voivat olla haitallisia terveydelle.

Fixcel-teräskenno mahdollistaa Fixcelin rakennusratkaisussa alapohjarakenteen, jossa alkalista kosteutta ei pääse syntymään. Kennon päälle asennettava pintarakenne ei sisällä betonia ja kenno itsessään on inertti.

Lisäksi teräskennorakenne mahdollistaa rakennuksissamme ristiintuulettuvan alapohjarakenteen, mikä tarkoittaa sitä, että lattian alla on ilmavirtaus, joka vie pois sekä maaperästä nousevaa kosteutta, radonia sekä kaasumaisia yhdisteitä. Tiivis Fixcel-teräskennorakenne ulkopuolisella lämmöneristeellä estää tehokkaasti ylipäänsä kosteuden muodostumisen ja sen siirtymisen rakenteisiin. Rakennuksemme voidaan siis rakentaa vaikka veden päälle.

Jussi Timonen
Sisäilma-asiantuntija